absentă

Pentru mine solstițiul de vară a însemnat întotdeauna mai mult decît cea mai lungă zi a anului, deși curgerea asta învolburată a timpului mă sperie: cînd au trecut șase luni? eu unde eram? de ce am rămas în urmă?

Ziua asta are un farmec discret, adus de demult, de parfumul teilor, furia ploilor de vară, cireșe și examene. Ca și cum aș simți o fisură oarecum brutală a timpului, fizic, o forță care schimbă ritmul alert de până acum. Urmează aerul torid, mirosul de praf, o senzație de arșiță ce mi se va depune pe suflet și poate o lentoare. Dorul de fugă de beton, de munte sau de valuri. și anticiparea unor evenimente pe fundal, ca în Eliade. O senzație de neliniște, de forță ce stă să izbucneasă, ceva nelămurit dar adînc.

Dar azi dimineață am constatat că … e vară. Și toți ceilalți știau, doar eu am fost neatentă și nu am văzut. E vară. O strigă norii, dacă îi cauți pe cer, ploaia. Lumea se gîndește deja la vacanțe, la relaxare sau măcar la terase.

Doar eu am fost absentă? Poate pentru că am stat în casă toate lunile astea. Am ratat salcîmii, aerul de primăvară. Mi-am transformat casa în birou și am muncit mai intens decât aș fi făcut-o la serviciu. Picioarele mele au uitat ce relaxant e să te plimbi, așa că mă dor dacă merg distanțe mai mari. Sunt în continuare subțire și activă, circul, mă mișc prin casă, îmi risipesc energia, dar zilele trecute îmi cam trosneau mîinile când le mișcam, de gît nu mai zic, cu poziția asta absurdă la birou opt-nouă ore pe zi.

Dar m-am trezit. și mi-am propus să recuperez. Să ies din casă. Să-mi iau cartea și să petrec vreo două ore în liniștea unui parc. Să mă văd cu prietenii. La o terasă. Se pregătesc spectacole în aer liber, pădurea e la doi pași, câmpul e plin de sânziene și margarete, iar eu am stat în casă, uitînd uneori să-mi închid calculatorul. Am nevoie de oameni, să-i aud, să-i ascult, să vorbesc și eu. Am nevoie să rîd, să dansez, să interacționez.

Am nevoie de fotosinteză, de voioșie. Și de un pic de tumult. Altfel, parcă mă ofilesc, ca florile astea de lîngă mine.

Advertisement

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: