un altfel fel de handicap

Mie nu mi-a plăcut școala, poate și pentru că s-a întâmplat într-o eră în care nesiguranța, neștiința sau simpla greșeală erau pedepsite cu violență și umilință.

Dar m-am supus și am făcut ce trebuia făcut. Am vărsat multe lacrimi la caligrafie – motricitatea fină lăsa de dorit pe atunci – unde ieșeau niște litere chinuite vai de mama lor. Am completat sute de pagini cu varii exerciții și probleme de matematică, însă, când am avut ocazia să mă orientez spre profilul umanist, am răsuflat ușurată și fără pic de regret. Am scris conștiincioasă comentariile dictate de profesorii de română, pe care ar fi trebuit să le memorez, dar am refuzat să o fac, asumându-mi consecințele. Am fost pînă și la cor, deși nu prea înțelegeam ce căutam pe acolo, cu teama permanentă a impostorului de a fi prins.

Pe scurt, m-am achitat destul de bine de atribuțiile de elev, fără să le dau (mari) bătăi de cap alor mei și fără să strălucesc.

Prin clasa a unșpea m-am individualizat, luîndu-mi libertatea de a fi eu: mare amatoare de lectură la absolut toate orele, discutând cu profesorii faini despre cărți, pentru că am avut și privilegiul de a avea trei profesori excepționali, un pic rebelă, un pic obraznică, un pic prea sigură pe mine.

Același lucru și în studenție: mie oricum îmi plăcea să citesc, cu învățatul nu prea m-am omorît, mi se părea plictisitor, dar m-am descurcat onorabil. Mi-a plăcut să aflu, să înțeleg, să descopăr și să corelez, nu să reproduc cunoștințele. Dar ce este învățarea?

Și totuși, deși datorită școlii mi-am însușit capacitatea de a căuta, selecta și asimila informații, de a le argumenta, lărgindu-mi orizontul, poate chiar abilitatea de a le pune în practică, școala a eșuat puternic, cred eu.

Să luăm teoria inteligențelor multiple, propusă de Howard Gardner în 1983. Iată cele opt tipuri de inteligență pe care școala ar trebui să le ia în calcul atunci cînd formează un copil, deci cînd gîndește conținutul învățării:

 1. Inteligența vizual -spațială;
 2. Inteligența lingvistică;
 3. Inteligența logic – matematică;
 4. Inteligența corporal-kinestezică;
 5. Inteligența muzicală;
 6. Inteligența interpersonală;
 7. Inteligența intrapersonală;
 8. Inteligența naturalistă.

Cîteva exemple de eșec:

 1. Dezvoltarea inteligenței vizual-spațiale și a celei corporal-kinestezice. O componentă: capacitatea de exprimare prin desen. Clasele I-VII, o oră/două pe săptămînă. Șapte ani, pictură/desen liber și niște chestiuni teoretice despre compoziție și schema culorilor. Nu vreți să vedeți cum pot desena un copil sau un peisaj. Nu vorbim despre talent, dar nu-mi aduc aminte ca vreun profesor să mă fi ajutat să învăț să observ obiectul, să depistez măcar umbrele, lumina, să aleg creionul potrivit, nu mai vorbim despre tehnici. La fel și la peisaje.
 2. Dezvoltarea inteligenței muzicale. Sigur, am fost la cor. Dar sunt convinsă că în orice școală, cel puțin în mediul urban, există niște instrumente muzicale, fie ele și jucării, pe care elevii le-ar putea manipula. O tobă sau niște tobițe, un xilofon, un fluier, un trianglu, niște castagnete, o orgă acolo. Redarea unui ritm prin jocuri de palme sau de tălpi. Nu e vorba despre absența resurselor. Problema e în ală parte.
 3. Dezvoltarea inteligenței naturaliste. Anul trecut mi-am descărcat o aplicație care să mă ajute să recunosc plantele, pentru că, deși am făcut ierbar, mi-am petrecut vacanțele la țară, iar bunicul meu era horticultor pasionat, well, număr pe degete plantele pe care care le recunosc. S-ar putea să fi trecut pe lîngă un ulm, să fi observat un pițigoi… Se organizau excursii, e adevărat. Dar la mănăstiri.

Noroc că citesc beletristică universală, doar așa am învățat geografie.

Și îmi pare rău, pentru că toate abilitățile nedezvoltate la mine mă fac să le percep ca pe un handicap, parcă sunt incompletă, un fel de roboțel, dacă nu pot desena un copac și dacă natura mi-e un pic străină.

Advertisement

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: