November mood

Răsfățați de vara indiană, ne surprindem zgribuliți și încruntați. Câinii se retrag la dos, dormitând încolăciți în jurul cozii. Aproape că nu ridică privirea. Pisicile par mai alerte, dar și ele se adăpostesc pe țevile de prin subsoluri sau sub mașini. Doar ciorile zboară ludic, în grupuri, mult mai jos decât vara.

Diminețile încep în ceață caldă, îmbietoare ca un abur aromatizat. Verdele ierbii s-a acutizat parcă, încadrat trist de goliciunea copacilor. Miroase a pământ reavăn, a proaspăt și în același timp a smog. Apoi vântul își dă aere, uneori mânios, pe alocuri calm. Un timp amuțește.

Se ivește într-un târziu un soare timid, acoperit imediat de câte un nor mai întins. Apoi iată și primii oameni, grăbiți, încrâncenați, cu gândurile aiurea sau poate la grijile zilei.

plutește o nehotărâre în aer, va ploua oare?

da. o ploaie rapidă și ușoară, piezișă, mascată de ceața ce nu vrea să se ridice, apoi mai tăioasă. cere umbrele. Umbrele cenușii sau negre. Lumea încă se luptă cu somnul.

Îi văd, căscând cu poftă, zgribuliți în stație. La serviciu mai trag de timp, o cafea pare o idee tare bună acum.

Și visez.

În ultima vreme mă cam alint. Am chef să fac prăjituri, să ies cu prietenii la o cafenea, să ne facem planuri sau să depănăm amintiri. Vreau să întârzii așezarea iernii în mine și mă vreau activă. Așa că îmi iau haina de ploaie, deschid umbrela și mă opresc la o librărie. E locul cel mai primitor la care m-am putut gândi. E aproape pustiu aici, doar o mare de cărți, muzică și…9 clienți. Și bineînțeles, librarul, cu care m-am împrietenit acum trei ani.

Ce fain ar fi să lucrez aici, printre cărți, ceaiuri și clienți nehotărâți! Îmi aleg cartea, cer o cafea, mă așez la fereastră și mă scufund ușor în secolul 19. Nu-mi pasă de timp, măcar câteva clipe să dispară, oare ce-ar fi dacă ar îngheța astăzi?

Zâmbesc, achit cartea și deschid umbela la ieșire. Lasă, mâine tot fac eu ceva dulce, îmi spun.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: