deliciile solitudinii

Ok, recunosc, și eu sunt produsul educației, mediului și poate al alegerilor din trecut.

Și eu a trebuit să iau decizii de care mă temeam. De lucruri care pentru alții sau altele sunt uzuale. Pe care o femeie le poate face singură fără să stârnească valuri: să petreacă vreo două ore pe o bancă în parc, cu o carte în mână, să bea o cafea la o terasă, să plece în vacanță neinsoțită, la teatru, la vreun eveniment monden sau să iasă la plimbare.

Și uite cum viața m-a forțat să iau aceste decizii aproape peste noapte. A trebuit să-mi iau inima în dinți, să pun mâna pe telefon pentru rezervări, să arunc câteva lucrușoare în troller și să purced. Pare simplu, dar saracan de mine, oare câte scenarii negre nu am țesut eu cu o noapte înainte? Cum o să mă judece oamenii, proaspăt divorțată, cu un copil, ce s-o fi întâmplat, sigur am făcut eu ceva, bla bla bla.

Self fulfilling prophecy.

Am avut de dat explicații? Bineînțeles, dar scurt și la obiect. Oamenii pur și simplu au acceptat și gata.

Cum a fost? Minunat! Mă trezeam la ce oră doream, de regulă dimineața, că eu sunt o ființă matinală, mergeam la bucătărie să-mi prepar cafeaua, socializam cu proprietara pensiunii și ceilalți turiști, îmi trezeam apoi copilul, micul dejun mergeam la plajă, ne jucam, citeam, luam masa împreună, dansam pe plajă, admiram norii, lăsam copilul să se distreze, fix două aparate pe seară, venea noaptea, copilul adormea, eu mult mai târziu.

Știu că gestionam cu atenție fiecare bănuț, dar în vacanța aceea mi-am cunoscut copilul mai bine. Au trecut unsprezece ani, încă ne amintim de ea cu plăcere, iar eu chiar cu mândrie. Pentru că a fost primul pas spre autonomie totală. Nu că înainte de asta aș fi fost limitată de bărbat, nici pe departe, dar adevărul e că habar n-aveam unde se plătește gazul, de exemplu.

A urmat perioada în care am descoperit că poate fi fain să apari printre oameni fără partener. Dacă nu-mi conveneau discuțiile sau pur și simplu mă plictiseam, inventam o scuză imposibil de verificat și gata, reveneam în bârlogul meu. Unde nu era atât de plăcut, dar a venit și asta un pic mai târziu.

Cred că doar așa am învățat cu adevărat diferența dintre singurătate și solitudine. Pentru mine singurătatea e un soi de inadaptare, o provocare, iar solitudinea o alegere. Să ne înțelegem, nu fug de oameni, doar că uneori e în regulă să mai luăm o pauză, măcar ca să ne încărcăm bateriile. Oricum, la mine funcționeaază.

Așadar asociez solitudinea cu “me time”. Dacă tot am dat restart, de ce să nu o fac într-un mediu agreabil? Am călătorit, am văzut apusuri de soare, am citit în parc, am lucrat în cafenea, m-am bucurat de un pahar de vin, am încercat mâncăruri noi, m-am așezat mai bine în mine: am descoperit ce nu-mi place, ce nu vreau, ce nu accept. Mi-am adus aminte de vechi fantezii și am creat condiții pentru ele. M-am reconectat la sinele, dezorientat, pierdut. Am descoperit că auto-compătimirea în care mă abandonasem nu-mi servea decât la alimentarea suferinței și la victimizare. Am învățat că puterea nu vine de la alții niciodată. Am început timid, foarte timid, să nu mai fiu speriată de ab-so-lut tot ce este nou. Încă lucrez la asta, dar partea faină e că e OK să dai fail. Ocazii de îndreptare sunt berechet.

Acum?

Suntem patru oameni în casă plus o mâță, la birou mă scufund în muncă, asigurăm tot ce trebuie, ador să-mi petrec timpul cu ai mei, dar nimic nu mă oprește să merg la un eveniment dacă nu sunt doritori. Și – surpriza bestială – vin acasă atât de relaxată și zâmbitoare, încât ai mei sunt fericiți.

Deliciile solitudinii.

Advertisement

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: